Building your own gingerbread house is a fun project that can include the whole family. Get inspired by our house and be your own gingerbread architect. The description is kind of hard for us Swedes to translate so we give you a link to foodnetwork.com instead for an accurate method.

http://www.foodnetwork.com

Bygg vårt fina pepparkakshus

Det är inte så svårt men kräver lite tålamod. Att göra sitt eget fina pepparkakshus blir både roligt och med ett vackert resultat.

Tidigare publicerat i Lantliv

Deg till ett pepparkakshus

2 dl strösocker

1 1/2 dl sirap

75 g smör

1 msk mald kanel

1 msk mald ingefära

1 msk malda nejlikor

2 dl mjölk

12 dl vetemjöl

1/2 msk bikarbonat

Kristyr

2,5 dl florsocker

1 äggvita

1 krm ättiksprit

Övrigt

Fin sprits eller smörpapper 250 x 250 mm + tejp

Ev pärlemorfärgade dekorationskulor

Florsocker

Vicks blå halstabletter

Fogmassa

4 dl strösocker

 

Lägg socker, sirap, smör och kryddor i en kastrull och låt det smälta ihop. Tillsätt mjölk och låt svalna. Blanda mjöl och bikarbonat i en stor skål. Häll i smörblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylen tills nästa dag.

Kristyr: Vispa ihop ingredienserna till en slät kräm. Rulla ihop smörpappret till en strut och tejpa ihop. Lämna ett cirka 3 millimeter hål nedtill. Skeda i kristyren.

Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen tunt på mjölat bakplåtspapper och lägg på mallarna och skär ut delarna. Ta ut de hjärtformade och rektangulära fönstrena med hjälp av en hjärtformad pepparkaksform samt kniv. Skär även ut dörren och dela den på mitten som en port och grädda bredvid.

Strö halstablettsmulorna i fönsterhålen så det täcks ordentligt. Baka en eller ett par åt gången i cirka 10 minuter på 175 grader. Skär och putsa till delarna så de blir vinkelräta och helt raka medan degen fortfarande är varm. Baka små hjärtan av degen som blir över.

När delarna svalnat dekorerar du med kristyr på valfritt sätt runt fönstren och dörren samt porten med hjälp av en fin sprits eller smörpappersstruten. Dekorera gärna med små pärlemorfärgade dekorationskulor. Låt stelna.

Smält sockret till fogmassan i en vid stekpanna tills det blir gyllene och sirapsliknade i konsistensen. OBS! Var mycket, mycket försiktig och låt inga barn vara närvarande när du gör detta. Doppa delarnas sidor i det smälta sockret.

Foga samman delarna. Börja med gavlar och långsidor. Vänta tills det stelnat ordentligt och foga sedan samman takskivorna. Du kan behöva hjälpa till att ösa på mer smält socker med en spatel så det fogas samman ordentligt. Låt stelna, gärna tills nästa dag.

Spritsa på lite kristyr på baksidan av varje hjärta och montera på takskivorna. Spritsa rejält med kristyr runt varenda skarv så det täcker eventuellt smält socker. Ös på kristyr längs takets kanter så det rinner som istappar. Eventuellt kan du behöva göra en till sats.

Pudra över massor med florsocker.

 

Mallar

Rita upp på smörpapper:

Använd vinkelhake och blyertspenna.

• 1 gavelmall som mäter 155 mm på bredden, 180 mm upp till takets början och 115 mm till den spetsiga taknocken. Rita ut ett hjärtfönster på mitten med hjälp av ett hjärtformat pepparkaksmått. Du behöver en mall som du ska använda till två gavlar.

• 2 långsidesmallar. En med dörr och rektangulära fönster. Dörren placeras mitt på och mäter 65 mm på bredden och 10 cm på höjden som är lätt rundad. Den ska skäras ut och delas på mitten som en port och gräddas bredvid. Två små rektangulära fönster skärs ut på var sida om dörren och mäter 40 mm på bredden och 78 mm på höjden. Den andra mallen ska ha ett hjärtfönster på mitten på baksidan som du ritar med hjälp av ett hjärtformat pepparkaksmått.

• En taksidemall som mäter 270 mm på bredden och 135 mm på höjden. Du behöver en mall som du ska använda till två taksidor.