ENGLISH RECIPE WILL FOLLOW

Lingonpäron 

En gammeldags efterrätt som gör sig lika bra idag. Päronen håller länge i burken om inga fingrar sticks ner i den!

6-8 portioner

 

1 kg mogna päron, inte för stora

1 l lingon

½ l vatten

7 dl strösocker

2 kanelstänger

Till servering

3 dl vispgrädde

100 g finriven mandelmassa

rivet skal från 1 ekologisk citron

 

Skala päronen och skär bort blomfästet. Skaftet kan vara kvar. Koka upp lingon, vatten, socker och kanel och låt det sjuda utan lock i ca 5 minuter. Tryck bären med baksidan av en slev mot kastrullens kant så de spricker. Lägg i päronen och sjud dem ca 15 minuter. Ställ åt sidan och låt päronen svalna i lagen. Ta försiktigt upp frukten med en hålslev och lägg åt sidan. Sila bort lingonen och spar lagen. Koka upp den på nytt och skumma av ordentligt och sjud ett par minuter. Låt lagen svalna helt. Lägg päronen i en glasburk med lock om du inte ska äta det direkt eller i en serveringsskål och häll den avsvalnade lagen över. Vispa grädden, inte för hårt, blanda i mandelmassa och citronskal och servera till. Päronen ska förvaras i kylen.

 

IN ENGLISH

Lingonberry Pears

This is an old Swedish dessert. Please keep your fingers out of the jar and the pears will last for a long time in your fridge.

Serves 4

Peel 2 lp of pears. In a pot mix 4 cups of lingonberries, 2 cups of water,  2 1/2 cup of sugar and 2 cinnamon sticks. Let it simmer without lid for 5 minutes then press the berries against the pot with a heavy spoon so they get mushed. Add the pears and let simmer for another 15 minutes. Let the pears cool in the pot before removing them to a clean large glass jar. Pour the liquid trough a sieve and give it a quick boil. Let cool before adding it to the pears in the jar. Serve with whipped cream which can be mixed with some grated almond paste and lemon zest.


Leave a Reply