Swedish recipe will follow

Recently published in Lantliv mat&vin magazine

 

Oreo Cake

A high cake packed with vanilla butter cream and chocolate frosting covered with irresistible chocolate ganache.  A wish for chocoholics.

Serves 8-10

 

Cake

1 1/2 cup caster sugar

1 2/3 cup flour

10 tbsp cocoa powder

3 tsp baking powder

3 eggs

1 cup milk

5 oz melted butter

1/4 cup strong coffee (cold)

Vanilla Butter Cream

3 1/2 stick soft butter (cubes)

1 1/4 cup confectioners sugar

6 egg yolks

seeds from 1 vanilla pod

Chocolate  Frosting

14 oz cream cheese

7 tbsp cocoa powder

7 tbsp confectioners sugar

2 oz soft butter

Ganache

1 1/4 cup whipping cream

7 oz dark chocolate, 60% cocoa, chopped

Decoration

10 Mini Oreos

 

Start with the cake: Preheat oven to 175 C°/350 F°. Butter and dust two 9 inch spring pans with cocoa powder. Mix all the dry ingredients in a large mixing bowl. In a separate bowl beat the eggs and mix with the milk. Add the egg mixture to the dry mixture and stir careful. Add the melted butter and coffee and mix until combined. Divide the batter into the spring pans and bake until set, 35-40 minutes. Let cool before removing the cakes from the pan. Divide each cake in three layers.

Vanilla Butter Cream: Use an electric whisk to beat the butter and the confectioners sugar to a soft cream. Add one egg yolk at a time while beating well. Add the vanilla seeds and mix until well blended.

Chocolate Frosting: Mix cream cheese, cocoa and confectioners sugar until well combined. Add the butter and beat with an electric mixer until fluffy.

Ganache: Pour the whipping cream in a sauce pan and heat. Do not boil. Add the chopped chocolate and stir until melted.

Assemble: Divide the vanilla butter cream and the chocolate frosting between the layers. Top with the ganache and decorate with Mini Oreos. Let the cake rest an hour before serving.

 

IN SWEDISH

Oreo-tårta

En hög tårta fylld med vaniljsmörkräm och chokladkräm, överöst med chokladganache och pyntad mer mini-oreos. En chocoholics sanndröm.

8-10 bitar

 

Bottnar

4 dl strösocker

4 ½ dl vetemjöl

1 ½ dl kakao

3 tsk bakpulver

3 ägg

2 ½ dl mjölk

1 ½ dl flytande smör-rapsolja

1 dl kallt starkt kaffe

Vaniljsmörkräm

400 g mjukt smör i kuber

3 dl florsocker

6 äggulor

1 urskrapad vaniljstång, alt ½ tsk Bourbon vanilla-pulver

Chokladkräm

400 g cream cheese

1 dl kakao

1 dl florsocker

60 g mjukt smör

Chokladganache

3 dl vispgrädde

200 g mörk choklad, max 60%

Dekoration

Mini-oreokex

 

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram två formar som mäter cirka 24 centimeter i diameter. Eller använd bara en och grädda två gånger. Smöra och pudra formarna med kakao. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa upp äggen med mjölken och rör i det tillsammans med smör-rapsolja och kaffe till en slät smet. Fördela smeten i formen/formarna och grädda i cirka 35-40 minuter tills kakan stannat. Låt svalna innan du delar varje kaka i tre delar. Gör vaniljsmörkrämen: Vispa smör och socker med elvisp så det går ihop. Fortsätt vispa medan du lägger i en äggula i taget tills det blir en slät kräm. Tillsätt vaniljen och låt allt blandas väl. Gör chokladkrämen: Rör cream cheese, kakao och florsocker så det går ihop. Rör i smöret tills allt är blandat. Fördela de båda krämerna växelvis mellan tårtbottnarna. Om det blir ostadigt så kan du sätta en grillpinne i mitten som håller ihop bottnarna. Ställ tårtan i kylen. Gör chokladganachen: Hetta upp grädden i en kastrull och rör i chokladen tills den smälter. Skeda den över tårtan och garnera med några oreokex. Låt kakan vila en timme innan servering.