Svenskt recept längre ner

Meringue Cake with Blueberry Cream and Summer Berries

Beatiful as a summer day and very easy to make.

Serves 10

Start with the meringue layers by using an electric whisk whisking 4 egg whites with 1 pinch of salt and 1/2 tsp vinegar or lemon juice hard in a absolutely clean metallic or glass bowl. The egg whites should perform peaks before adding a little less than 1 cup of sugar a little by little. Continue whisking hard until a shiny stiff foam that stays in the bowl if you turn it upside down. Turn on the oven to 125C°/260F°. Using a plate that measures 23 cm/9 inches draw a circle on a three baking sheets. Divide the meringue on the sheets and spread it out evenly until thin layers and bake for 1 1/2 hour until crispy on the outside and chewy inside. This works best with a convention oven so you can bake all the layers at the same time. If so, decrease the temperature with 25C°/25F°. Let cool on a cake rack while making the bluberry cream. Whisk a little less than 2 cups of whipping cream until fluffy and stir in 9 oz of mascarpone utnil a smooth cream. Add a little less than 2 cups of blueberries, 3 tbsp of confectioners sugar, 1/2 tsp of bourboun vanilla powder or liquid and the zest from 1 organic lemon. Stir until the bluberries blister and the cream turns slightly purple. Divide the cream and 2 handful of mixed summer berries between the meringue layers and on the top. Top with an additional handful of berries. If you like you can decorate with some edible flowers as well. Serve immediately.

 

PÅ SVENSKA

Marängtårta med blåbärskräm och sommarbär

Vacker som en sommardag och enkel att göra är den här goda sommartårtan.

10 portioner

Marängbottnar

4 äggvitor

½ krm salt

1 krm ättika el pressad citron

2 dl strösocker

Blåbärskräm

4 dl vispgrädde

250 g mascarpone

1 citron, rivet skal

1 tsk bourbon vanilla-pulver

½ dl florsocker

2 dl blåbär

Dekoration

500 g blandade bär

Sätt ugnen på 125 grader eller 100 grader för varmluftsugn. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en absolut ren bunke. Tillsätt salt och ättika samt sockret, lite i taget medan du fortsätter vispa till en blank och smidig maräng. Bunken ska gå att vända upp och ned utan att marängen rinner ut. Ta fram tre bakplåtspapper och rita en cirkel på vardera som mäter cirka 23 centimeter i diameter. Ta hjälp av en tallrik som mall. Fördela smeten på cirklarna till ganska tunna bottnar och grädda dem cirka 1 ½ timme. Använder du varmluft kan du grädda alla samtidigt. Låt svalna. Vispa grädden. Blanda i mascarponen och lägg i citronskal, vanilj och florsocker. Rör i blåbären och vispa ytterligare så krämen blir svagt violett. Ställ den i kylen en timme. Fördela krämen mellan bottnarna (spar en tredjedel till att toppa med) och strö på bären mellan bottnarna (men spar lite till dekoration). Toppa med resten av krämen och de resterande bären. Dekorera gärna med ätliga blommor och blad.

 

Tidigare publicerat i ELLE mat & vin

http://ellematovin.se/