Svenskt recept längre ner

Mini Apple Tartelettes

Serve those lovely tartelettes with whipped cream or vanilla ice cream. You can infuse your cream with vanilla, grated almond paste, grated lemon zest or honey if you want.

Serves 4

Preheat your oven to 225C°/435F°. Mix 1 cup of whole meal flour, 5 oz of cubed butter, 3 tbsp of confectioners sugar, 1 pinch of salt in a food processor or by hand until blemded. Add 1 1/2 tbsp of cold water and remain working it into a soft and smooth pie dough. Divide the dought into 4 small individual pie dishes and prebake for about 10 minutes. Meanwhile peel and cut 4-6 apples into quarters. Melt 3 tbsp of butter in a large pan with 2 tsp of ground cinnamon and 1 tsp of ground cardamom. Stir and add the apples, 20 walnuts and cook for 3-4 minutes. Add 6 tbsp of brown sugar and stir until the sugar melts. Sprinkle on the grated zest of 1 organic lemon. Divide the apples into the prebaked pie shells and serve with your choice of cream or ice cream.

 

PÅ SVENSKA

Mini-tarteletter med äpplen

Servera de här goda portionstarteletterna med vaniljglass eller vispad grädde, gärna smaksatt med vanilj, riven mandelmassa, rivet citronskal eller honung.

4 portioner

 

2 1/2 dl fullkorns-vetemjöl

125 g smör

3 msk florsocker

1 krm salt

1-2 msk kallt vatten

4-6 äpplen

20 valnötskärnor

3 msk smör

2 tsk malen kanel

1 tsk stött kardemumma

1 dl råsocker

rivet skal av 1 ekologisk citron

 

Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl, smör, florsocker och salt till en smulig deg i matberedare. Blanda i vattnet och kör till en smidig deg. Tryck ut degen i fyra portonspajformar och grädda cirka 10 minuter. Skala och klyfta äpplena och stek dem i smöret med kanel, kardemumma i cirka 3-4 minuter. Blanda i sockret och fortsätt stek försiktigt tills sockret smält. Blanda i det rivna citronskalet och fördela äpplena i pajskalen. Servera med ditt val av glass eller grädde.