Svenskt recept följer/Tidigare publicerat i Lantliv

Lemon Baked Salmon with Caper Vinaigrette

Slow cook the salmon in low temperature to keep its moist. Serve with boiled potatoes and a mixed salad of spring greens, marinated artichoke hearts and shaved parmigiano.

Serves 4

Preheat the oven to 150°C/300°F. Slice 1 lemon in thin slices. Salt and pepper 1 kg/2 lb of a nice salmon fillet, skin on, bone out. Arrange the lemon slices on top of the salmon in an overlapping pattern. Drizzle some good olive oil on top and bake for 25-30 minutes. Meanwhile, make the dressing by mixing 2 tbsp of runny honey, 1 tbsp of lemon juice, 6 tbsp of olive oil and 3 tbsp of capers in a sauce pan. Heat the vinaigrette carefully, season with salt and pepper and drizzle over the fish. Serve with potatoes and salad.

 

PÅ SVENSKA

Citronbakad lax med kaprisvinägrett

Laga laxen på ganska låg värme så behålls saftigheten. Bjud kokt potatis till och gärna en sallad på blandade blad, marinerade kronärtskockshjärtan och hyvlad parmesan.

4 portioner

1 kg laxfilé med skinnet kvar, urbenad

olivolja

1 citron

flingsalt och nymald svartpeppar

Kaprisvinägrett

2 msk flytande honung

1 msk pressad citron

1 dl olivolja

3 msk kapris

salt och nymald svartpeppar

 

Sätt ugnen på 150 grader. Skär citronen i mycket tunna skivor. Droppa lite olja över fisken och salta och peppra generöst. Täck fisken med citronskivorna lite omlott, som ”fjäll”. Baka i ugnen ca 25-30 minuter. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en liten kastrull och hetta snabbt upp. Skeda det över laxen och servera med tillbehörsförslagen ovan.