Recipe will follow in English

 

Nektarin-clafouti

Clafouti är en fransk dessert som påminner om en ugnspannkaka med bär eller frukt. Servera lättvispad grädde eller vaniljglass till. Gott efter soppa eller sallad.

6 portioner 

4 nektariner + lite strösocker

2 1/2 dl mjölk

4 ägg

1 urskrapad vaniljstång, fröna

4 msk vetemjöl

4 msk florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

 

Sätt ugnen på 225°. Smöra en ugnsfast form. Kärna ur nektarinerna och skär dem i klyftor. Lägg dem i formen och strö över lite socker. Vispa ihop mjölk och ägg med vaniljfröna. Blanda de torra ingredienserna och vispa i det, lite i sänder till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda cirka 20 minuter tills clafoutin puffar upp och är gyllene. Serveras ljummen med lättvispad grädde eller vaniljglass.

 

IN ENGLISH

Nectarine Clafouti

Clafouti is a french dessert usually made with cherries. Perfect after soup or salad. Serve with whipped cream or ice cream.

Serves 6

Preheat oven to 225°C/440°F. Grease an oven proof dish with butter. Cut 4 ripe nectarines in half and remove the stones. Slice into wedges and place in the dish. Sprinkle on a some sugar. In a mixing bowl mix 1 cup of milk with 4 eggs and the seeds from 1 vanilla bean. In another bowl mix 4 tbsp of flour, ¼ cup of sugar and 1 pinch of salt. Add the dry mixture to the egg mixture and mix well with a whisk until smooth. Pour the batter in the dish and bake for 20 minutes or until puffed and golden. Let cool a little before serving with whipped cream or ice cream.