“Solens hälsa” is a new book about olive oil and its health benefits written by Mai-Lis Hellenius, professor of General Medicine at the Department of Medicine at Karolinska Institutet in Stockholm and journalist and specialist in Italian food culture Bo Hagström. Liselotte spent a week with them in Tuscany as a food stylist for this book. A real honour and the result is stunning. Photographs by Bruno Ehrs.

www.bokus.com

www.adlibris.se

“Solens hälsa” är en ny bok om olivolja och dess hälsoegenskaper skriven av Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska Institutet och överläkare vid Livsstilsmottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset samt Bo Hagström, journalist med stor kunskap om italiensk matkultur. Liselotte spenderade en vecka med dem i Toscana som matstylist för denna bok. Det är en ära att få ha varit med och bidragit till den här boken och resultatet är fantastiskt. Fotografier av Bruno Ehrs.

 

Svenskt recept följer

Grilled peppers with anchovy sauce – Pepperone arrostito con salsa di acciughe

Serves 4

 

1 large red pepper

1 large yellow pepper

2 tbsp extra virgine olive oil

Anchovy sauce

10 anchovy fillets

3 tbsp extra virgine olive oil

2 garlic cloves

1 tbsp capers

3 tbsp minced olives

2 tbsp minced flat leaf parsley

 

Preatheat your  oven to 250C/480F, grill. Divide each pepper into 4 wedges, clean and deseed. Place with cut side down on a baking tray and drizzle with the olive oil. Broil under the grill until blackened and blistered. Remove the peppers from the oven and wrap in aluminium foil until cool enough to handle. Remove the skin and place the peppers on a plate. Drizzle with the remaining oil from the tray. Chop the anchovies and place them in a mortar using the pestle to mash them with the olive oil and garlic to a coarse purée. Add the capers, chopped olives and parsley. Add the sauce to the peppers and serve.

 

PÅ SVENSKA

Grillad paprika med sardellsås – Pepperone arrostito con salsa di acciughe

4 portioner

 

1 stor röd paprika

1 stor gul paprika

2 msk extra virgine olivolja

Sardellsås

10 sardellfiléer

1 msk extra virgine olivolja

2 vitlöksklyftor

1 msk kapris

3 msk fint hackade oliver

2 msk fint hackad bladpersilja

 

Sätt ugnen på 250 grader, grill. Ansa och skär paprikorna i fyra delar. Lägg dem med snittsidan ner i en ugnsform. Ringla över oljan. Grilla dem högst upp i ugnen i cirka 10 minuter tills skalet blir svart och bubbligt. Slå in paprikorna i aluminiumfolie och låt dem svalna. Dra bort skalet och lägg upp på ett fat. Häll över oljan från ugnsformen. Hacka sardellerna grovt. Lägg dem i en mortel. Tillsätt olja och vitlök och stöt till en grovkornig kräm. Rör ner kapris, fint hackade oliver och persilja. Skeda upp sardellsåsen på det grillade paprikorna.