ENGLISH RECIPE WILL FOLLOW 

Oxsvansragu från vår bok Lantlig spis/Kakao förlag

Det var länge sedan vi åt svans men nu är den tillbaka igen hos trendkänsliga kockar. Jag gör en ragu som inte går av för hackor. Ruskigt god. Var inte rädd för den långa tillagningstiden. Gör något annat under tiden. Och svansen blir bara godare om den får stå en dag innan servering.

4 portioner

 

1 ½ – 2 kg oxsvans med ben

3 msk vetemjöl

2 msk smör

5 dl vitt vin

5 dl stark kalvbuljong

500 g krossade tomater

1 gul lök

3 lagerblad

3 stjälkar bladselleri

1 stor morot

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

salt och nymald svartpeppar

 

Blanda mjöl, en tesked salt och en tesked peppar i på ett fat. Vänd köttbitarna däri. Hetta upp smöret i en stor gryta och bryn köttet runtom så det får lite färg. Häll i vin, buljong och krossade tomater.  Skala och klyfta löken och lägg i den samt lagerblad. Låt det sjuda på svag värme under lock i minst tre timmar tills köttet släpper lätt från benen. Rör då och då. Skär sellerin i små bitar, skala och tärna moroten och löken. Finhacka vitlöken. Fräs det lätt i lite rapsolja och tillsätt de sista minuterna. Smaka av med salt och peppar. Nu kan du antingen servera köttet som det är med den härliga såsen eller plocka köttet från benen och lägga tillbaka i såsen. Servera med kokt potatis eller en risotto gjord på korngryn istället för ris.

 

IN ENGLISH

Oxtail Stew from our book Lantlig spis/Kakao förlag

Oxtail is an odd part of the animal that seems to be trendy again. Don’t be afraid of the long cooking time, just do something else while the stew simmers on the stove.

Serves 4

Sprinkle a mix of 3 tbsp flour, 1 tsp salt and 1 tsp pepper on 2 1/2 lb of oxtail divided in heavy chunks. In a large pot heat a generous knob of butter and quickly fry the meat until browned. Add 2 cups of red wine, 2 cups of strong beef stock and 1 lb of crushed tomatoes. Chop an onion ruffly and add to the pot with 3 bay leafs. Put on a lid and let it simmer for at least 3 hours until the meat easily fall of the bone and are very tender. Mince 3 selleri stalks, 1 carrot, 1 onion and 3 garlic cloves. Cook the mixture in a little oil until golden. Add to the pot and let it simmer 5 more minutes. Adjust the seasoning with salt and pepper. Now you can either cut the meat from the bone and add to the sauce again or just serve it as it is with boiled potatoes or a risotto made of barley instead of rice.