Svensk recept följer

Panforte

This Italian cake is jam packed with crunchy nuts, chocolate, dried fruit and spices. Perfect in thin slices to a strong espresso.

Preheat oven to 150 C/300 F. Line a 10 inch pan with parchment paper. Toast 3 ½ oz shelled almonds and 3 ½ oz hazelnuts in a dry pan a couple of minutes until toasted. Mix 7 oz chopped dried fruit of your choice with the juice and zest of 1 orange. In a mixing bowl add ¼ cup of flour, 2 tsp ground cinnamon, 1 tsp ground cloves, ½ tsp ground nutmeg and 1 pinch of salt. In a sauce pan heat ¼ cup honey and ¼ cup confectioners sugar until the sugar is completely dissolved. Chop 3 ½ oz dark chocolate and add to the sauce pan. Stir until the chocolate is melted.  Mix the toasted almonds and nuts with the fruit and the flour mixture in a large mixing bowl. Add the honey-chocolate mix and combine well. Spread the batter in the pan and bake 50 minutes. Let cool before sprinkling on some confectioners sugar. 

 

Panforte

En blandning av godis och kaka är den italienska panforten som är sprängfylld med nötter, choklad, torkad frukt och kryddor. Satsa på att mortla hela kryddor och riv muskoten från en hel nöt för bättre smak. Skär kakan i små bitar till kaffet.

 

100 g sötmandel

100 g hasselnötter

200 g torkad frukt, t ex aprikoser, fikon och russin

1 ekologisk apelsin

1 dl vetemjöl

2 tsk mortlad kanel, alt malen

1 tsk mortlad kryddnejlika

½ tsk riven muskotnöt

1 krm salt

1 dl honung

1 dl florsocker + lite till garnering

100 g mörk kvalitetschoklad, 70%

 

Sätt ugnen på 150 grader. Klipp till ett bakplåtspapper, lite större än formen och lägg i en rund form, ca 25 cm i diameter. Rosta mandel och nötter i en het och torr panna några minuter tills det får lite färg. Hacka frukten grovt och lägg i en skål. Tvätta apelsinen och finriv skalet. Tillsätt det till frukten och pressa i apelsinsaften. Låt frukten dra i det medan du fortsätter med kakan. Blanda mjöl, kryddor och salt i en annan skål. Hetta upp honung och florsocker och rör tills sockret löses upp. Bryt i chokladen och rör tills den smält. Blanda nötter, frukt och mjölblandningen med chokladsmeten och bred ut i formen. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter. Låt svalna innan du siktar över florsocker.