Scroll down for English recipe

Panzanellasallad (recept: Tove Nilsson)

En härlig sallad som passar till allt grillat.

4 portioner

 

3 skivor vitt surdegsbröd

1 + 3 msk olivolja

flingsalt

500 g körbärstomater

1 rödlök

5 sardeller

1 1/2 msk vit balsamvinäger

1/2 vitlöksklyfta, riven

3 msk kapris

1 1/2 dl kalamataoliver

salt och nymalen svartpeppar

1 kruka basilika

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skär brödet i tärningar och sväng runt med 1 msk olja och lite flingsalt på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter. Rör runt några gånger så brödet blir jämnt rostat. Låt svalna. Skiva tomaterna och skala och skiva löken. Hacka sardellerna. Blanda 3 msk olja, vinäger och riven vitlök. Vänd runt grönsakerna och, sardeller, kapris, oliver och krutonger i blandningen. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med hela basilikablad.

 

IN ENGLISH

Panzanella salad (recipe: Tove Nilsson)

Serves 4

 

Preheat the oven to 225°C/450°F. Chop 3 slices of sourdough bread into chunks and drizzle on 1 tbsp of olive oil. Toast in the oven for 10 minutes turning once. Slice 1 lb of cherry tomatoes and 1 red onion. Chop 5 filets of anchovies. Mix 3 tbsp of oliveoil, 1 1/2 tbsp of white balsamic vinegar and a 1/2 grated clove of garlic. Pour this over the vegetables and add 3 tpsp of capers and 1/2 a cup of kalamata olives. Salt and pepper to taste. Top with a handful of fresh basil leaves.