Recipe will follow in English

Pita med feta och färska bondbönor

Försök få tag på stora pitabröd (eller s k lavash) från etniska butiker, de är så mycket godare än de du hittar i snabbköpet. Bondbönor kräver lite pill men det är väl värt besväret för en sådan delikatess.

 

4 portioner

2 dl plockade bondbönor

1 knippe bladpersilja, sköljt och torkat (ca 2 dl hackad)

1 stor rödlök

1 bladsallatshuvud, sköljt och torkat

olivolja

rödvinsvinäger

flingsalt och nymald svartpeppar

Fetostkräm

200 g fetaost

1 dl mild naturell yoghurt

Till servering

1 burk grillad strimlad paprika i olja, 200 g

4 stora pitabröd

 

Förväll bönorna ett par minuter i saltat vatten och spola dem sedan i kallt vatten. Kläm ur själva bönan ur det skyddande höljet. Blanda bönorna med lite olivolja och flingsalt. Grovhacka bladpersiljan och skiva löken. Blanda väl och stänk över lite olivolja och rödvinsvinäger. Salta och peppra och ta med bönorna och persiljesalladen i separata burkar. Skölj och torka bladen från sallaten och ta med i en plastpåse med fuktigt hushållspapper mellan bladen. Mixa fetaost och naturell yoghurt med 1 tsk olivolja och lägg i en burk. Låt var och en fylla sitt pitabröd med sallat, bönor, persiljesallad, rostad paprika och fetaostkräm.

 

IN ENGLISH

Pita with creamy Feta and fresh Broad Beans

Fresh broad beans can be a challenge to prepare but it is sure worth the effort. In a pitabread with some creamy feta it is a excellent picnic dish.

Serves 4

Give 1 cup shelled fresh broad beans a quick blanch, appr. 3 minutes in salted water. Rinse in ice cold water and peel them by squeezing between your fingers. Drizzle on some olive oil and flaky sea salt. Chop a handful of flat leaf parsley and slice a red onion and mix with the parsley. Add som olive oil and a few drops of red vinegar. Salt and pepper to taste. Bring the beans and the parsley salad in separate containers. Rinse and clean som fresh lettuce and pat dry with a paper towel. Place in a plastic bag between moist paper towels. Mix 7 oz. of feta with 1/4 of plain yoghurt (3 % fat) and 1 tsp of olive oil. Pack in a jar or a plastic container. Bring fresh pita or lavash bread and a jar of roasted peppers in oil and fill your bread with all the wonderful tastes of summer!