ENGLISH RECIPE WILL FOLLOW

Här är ett enkelt recept på pizzadeg. Ibland blandar jag i en tredjedel fullkornsdinkel eller durumvete.

Pizzadeg

1 stor eller 4 portionspizzor

 

25 g jäst

2 dl vatten, 37 grader

6-8 dl vetemjöl special

1 tsk salt

2 msk olivolja

Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Häll i mjölet, lite i sänder, salt och olja och knåda för hand ca 10 minuter, i maskin ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter till dubbel storlek. Knåda degen lätt och kavla ut den till önskad form/former och lägg på fyllningen.

 

IN ENGLISH

Basic Pizza Dough

In Sweden we usually use fresh yeast. Yeast tend to be various in different countries so you might just experiment what works for you.

1 large pizza or 4 individual

 

Crumble 1oz fresh yeast in a bowl and add 1 cup luke warm water, 37°C/98,6°F. Stir until the yeast dissolves. Add 1 tsp sea salt and 1 tbsp olive oil. Now add 3 cups of strong flour and work the dough 10 minutes for hand or 5 minutes if using a food processor. Cover with cling film and let it rise for 30-40 minutes. Knead the dough with floured hands until elastic. If too sticky to work, add some more flour. Roll out to desired shape.