Recipe will follow in English

Pulled pork

Den här rätten åt jag i fullmånens sken på en rodeo i staten Washington för cirka 12 år sedan. En amerikansk cowboyrätt som nu är högaktuell här! Det måste vara den utlimata bjudrätten. Du lägger bara en hel bit fläskkarré i en ugnsfast gryta och lägger lök och vitlök runt. På med en flaska färdig barbequesås. Efter fem-sex timmar i ugnen har du världens godaste kött som bara faller sönder av mörhet. Bjud med bröd, potatissallad och grillad majs. Självklart kan du göra din egen barbequesås om du vill.

 

6-8 portioner

1 ½ kg benfri fläskkarré

2 tsk salt

nymald svartpeppar

2 gula lökar

1 vitlök

1 flaska rökig barbequesås, ca 500 g

Till servering

Portionsbröd, typ småfrallor eller källarfranska

Potatissallad

Grillad majs

 

Sätt ugnen på 125 grader.  Gnid in köttet med salt och rikligt med peppar. Lägg det i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna och lägg runtom. Häll på barbequesåsen så det täcker kött och lök. Sätt på locket och låt köttet stå i nedre delen av ugnen 4-5 timmar. Skaka grytan kraftigt innan du öppnar locket. Dra med två gafflar så köttet faller isär. Blanda med vätskan i grytan. Ät på bröd med tillbehören. Amerikanskt öl är gott till.

 

IN ENGLISH

Pulled Pork – Perfect Party Food

First time I ate pulled pork was on a rodeo in Washington State 12 years ago. It is the perfect party dish since there is almost no cooking.

Serves 6-8

In a dutch oven place 3 lb of boneless pork shoulder with 2 coarsed chopped onions and the cloves from 1 whole peeled garlic. Salt and pepper generously. Add a bottle of smoky BBQ-sauce enough to cover the meat and the onions. Cover and cook in the lower part of the oven for 5-6 hours. Shake the pan before open it. Shred and pull the meat apart with to sturdy forks. Mix with the meatjuice and the BBQ-sauce from the pan. Adjust the flavour with salt if needed. Serve with bread, potato salad and grilled corn on the side. Cold American beer is perfect with this dish.