Svenskt recept längre ner

Rhubarb Tarte with Raspberries and Vanilla

Sweet summer tarte with a light hint of vanilla

Serves 6-8

In a food processor with the knife attached add 3 dl/1 1/3 cup of flour, 1/3 cup of confectioners sugar, grated zest from 1 organic lemon and 100 g/3 1/2 oz of cubed butter. Mix until crumbly and add 1 egg yolk, 1 pinch of salt and 1 tbsp of cold water. Run the machine until the dough is smooth and you can form a ball. Flatten it out to with your hands and roll it to a round thin piecrust that fits a 10 inch pie dish. Prebake for 10-12 minutes in 200 C°/390 F°. Meanwhile slice 2 lb of rhubarbs crosswise into small pieces and mix with 1/2 lb of raspberries, 1 1/2 dl/1/2 cup of sugar and 3 tbsp of potato starch. Add this into the prebaked pie shell and bake for another 25 minutes. Let cool a little before serving with vanilla ice cream.

 

Rabarbertarte med hallon och vanilj

Ljuvlig sommarpaj med lätt smak av vanilj.

6-8 portioner

 

Deg:

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

rivet skal av 1/2 ekologisk citron

100 g osaltat kallt smör, i kuber

1 äggula

1 krm salt

1 tsk kallt vatten

Fyllning:

500 g rabarber

250 g hallon, frysta går bra

1 1/2 dl råsocker

1 tsk ekologiskt bourbon vanilla (vaniljpulver)

3 msk potatismjöl

florsocker till dekoration

Till servering:

Fin vaniljglass av god kvalitet eller vispad grädde

 

Kör mjöl, florsocker, citronskal och smör i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt äggula, salt och vatten och kör tills det binder. Platta ut degen till en platta och kavla ut den till en rundel som räcker till en pajform som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Lägg i pajskalet och tryck till upp mot kanterna. Nagga med en gaffel och kyl det i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet tills det får lite färg, cirka 10-12 minuter. Skär rabarbern i drygt centimetertjocka skivor tvärsöver och lägg det i en stor skål. Lägg i hallonen och blanda runt med råsocker, vaniljpulver och potatismjöl. Lägg det i det förgräddade pajskalet och sätt in i ugnen cirka 25 minuter tills rabarbern är mjuk. Lägg på ett folieark om det börjar bli bränt. Låt pajen svalna och pudra över florsocker. Bjud vaniljglass eller grädde till.

 


Leave a Reply