English recipe will follow

Rödbetskaka med vaniljglasyr

En variant av morotskaka men med rödbetor. Enkel att göra då det bara är att röra ihop ingredienserna och grädda.

 

Ca 8-10 bitar

4 dl extra fint vetemjöl (med bakpulver)

3 dl råsocker

1 krm salt

1 msk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

2 tsk malen ingefära

2 dl rapsolja (ej kallpressad)

4 ägg

2 medelstora finrivna rödbetor

Glasyr

200 g creme cheese

3 dl florsocker

1/2 tsk Bourbon vanilla, alt 1 tsk vaniljsocker

lite raspat citronskal

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form.

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

3. Tillsätt olja och ägg och blanda väl.

4. Rör till sist i de rivna rödbetorna och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

5. Rör under tiden ihop creme cheese och florsocker tillsammans med vanilj. Bred det över kakan när den svalnat. Garnera med lite raspat citronskal.

 

IN ENGLISH

Beetroot Cake with Vanilla Frosting

A sweet version of carrot cake. Very easy to make, just mix and bake!

Serves 8-10

Preheat oven to 175°C/350°F. Mix 1 1/2 cup self raising flour with 1 1/4 cup light brown sugar, 1 tbsp of ground cinnamon, 2 tsp of ground cardamon, 2 tsp of ground ginger and a pinch of salt. Add 1 3/4 cups of canola oil and 4 eggs. Add 2 peeled and grated beetroots. Mix well and pour into a greased pundt pan. Bake in the lower section of the oven for about 1 hour until set. Let cool before removing from the pan. Make the frosting by mixing 7 oz of cream cheese with 1 1/4 cup of confectioners sugar and 1/2 tsp of Bourbon Vanilla powder (or extract). Spread on top of the cake and garnish with some lemon zest.