Scroll down for English recipe

Rostad potatissallad med pestodressing

Det här är en sallad som kan vara ett gott tillbehör till grillat men också som ensamrätt med en bit bröd.

 

4-6 portioner

 

1 kg färskpotatis

2 msk olivolja

250 g grön sparris

150 g sugar snaps eller sockerärtor

3 salladslökar

100 g äkta fetaost

flingsalt och nymald svartpeppar

Pestodressing

2 krukor basilika

1 vitlöksklyfta

50 g pinjekärnor eller solrorsfrön, lätt rostade i torr panna

2-3 dl olivolja

1 dl riven Västerbottensost

 

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med pestodressingen. Plocka bladen från basilikan och lägg i en mixerkanna. Grovhacka vitlöken och lägg i tillsammans med pinjekärnor eller solrosfrön. Mixa med stavmixer medan du häller i oljan lite i taget.  Blanda i osten och mixa lite till. Blir peston för tjock kan du mixa i lite vatten. Skrubba potatisarna och dela dem på längden. Lägg dem i en ugnsform och droppa över oljan. Rosta cirka 20 minuter i ugnen. Strö över rikligt med flingsalt och peppar. Blanda med några matskedar av pestodressingen. Skär bort den nedersta torra delen på sparrisen och förväll sparrisstjälkarna och sugar snapsen hastigt i lättsaltat vatten, cirka 3 minuter. Spola i iskallt vatten. Skär sparrisen i bitar. Blanda potatis, sparris och sockerärtor. Vänd i det mesta av osten men spar lite till dekoration. Strimla salladslöken tvärsöver och blanda i. Spar lite till dekoration. Lägg upp salladen på ett fat och smula över resten av osten och salladslöken. Strö över lite flingsalt och drag några varv med pepparkvarnen.

 

IN ENGLISH

Roasted Potato Salad with pesto dressing

Serve as side dish or as a simple lunch with some bread.

Serves 4-6

Preaheat oven to 225°C/440°F. Clean and scrub 2 lb of new potatoes. If the potatoes are large, divide them in half. Splash some olive oil in a large roasting tray and arrange the potatoes on the tray cut side down. Roast for about 20 minutes. Drizzle generously with sea salt and shake. Let cool. Make the pesto dressing by mixing 2 pots of fresh basil leafs in a blender with 1 peeled garlic clove, 3-4 tbsp of roasted pine kernels or sun flower seeds and 1 cup of good olive oil. Stir in 1/4 cup of grated matured cheese such as parmesan. If the dressing seems to be to thick blend in some water. Trim and  cook 1 bunch of fresh green aspargus in salted water for about 4 minutes. Rinse in ice cold water and cut in smaller pieces. Also cook a handful of sugar snaps very quickly and rinse in ice cold water so they stay crisp. Slice 3 spring onions. Add the vegetables to the potatoes and mix in some of the dressing. Crumble 3 oz of feta cheese over the salad and sprinkle with sea salt and freshly ground pepper. Serve with the rest of the dressing.

 


One Response to “Rostad potatissallad med pestodressing – Roasted Potato Salad with pesto dressing”

  1. Veckans länkkärlek v 28 | Matgeek

    […] sig av ett par som gjort en uppsjö riktigt bra kokböcker. Fastnade bland annat för den här: Rostad potatissallad med pestodressing. Tro mig, det finns en uppsjö recept till som man bara måste […]

Leave a Reply