Scroll down for English recipe

Rostad tomatsoppa med minimozzarella och basilika

4 portioner eller 8 portioner till förrätt

 

750 g körsbärstomater

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad timjan

6 dl kycklingbuljong

2 tsk salt

nymalen svartpeppar efter smak

1/2 krm chiliflagor, alt ett par droppar Tabasco

1 förpackning minimozzarella

Basilikablad till dekoration

 

Sätt ugnen på 225 grader. Ta bort fästena från tomaterna och lägg tomaterna i en ugnsform. Skala vitlöksklyftorna och lägg runtom. Strö över timjan. Ringla över olja och rosta i ugnen cirka 15 minuter tills tomaterna fått lite färg. Lägg allt i en mixer och mixa slätt tillsammans med buljongen. Smaka av med salt, peppar och chiliflagor. Häll soppan i små glas eller koppar och garnera med mozzarellaost och basilika. Droppa över lite god olivolja. Serveras varm eller kall.

 

IN ENGLISH

Roasted tomato soup with mini mozzarella and basil

Serves 4 or 8 as a starter

 

Preheat the oven to 225°C/430°F. Add a good splash of olive oil into a big roasting pan and add 1 1/2 lb of sweet cherry tomatoes. Peel 2 garlic cloves and add to the pan. Scatter on 1 tsp of dried thyme and a good pich or two of sea salt. Shake the pan and roast in the oven for about 15 minutes until the tomatoes starts to colour. Transfer the tomatoes with the garlic into a blender or food processor and puree until smooth. Add about 2 cups of warm chicken stock and a pinch of dried chili flakes. Salt and pepper to taste. Serve warm or cold in small cups or glasses with mini mozzarella and fresh basil. Drizzle on some good quality olive oil when serving.