English recipe will follow

Tomat-tarte tatin

Ät tarten avsvalnad med bara händerna till ett glas sauvignon blanc.

6-8 små portioner

 

500 g små plommontomater

4 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 msk ekologisk crema di balsamico

2 tsk torkade provensalska örter

1 nypa socker

flingsalt och nymald svartpeppar

1 kylt smördegsark

lite färsk timjan till dekoration

 

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en gjutjärnspanna som tål ugnsvärme. Börja med att skära ut en cirkel av smördegen som är lika stor som pannan. Skala och halvera vitlöksklyftorna på längden. Hetta upp oljan i pannan. Fräs vitlök hastigt så den får lite färg. Ta upp och lägg den åt sidan. Tillsätt tomaterna och låt de fräsa med cirka 1 minut. Häll på balsamico, örter, lite socker och rejält med salt och peppar. Ta pannan från värmen och lägg på smördegslocket. Tryck ner kanterna längs pannans insida och stick små hål med en vass kniv här och där. Grädda i ugnen cirka 15 minuter tills degen fått färg. Ta ut pannan och låt den svalna cirka 10 minuter. Om det bildats mycket vätska från tomaterna så försök hälla bort det mesta. Sätt en stor tallrik ovanpå och vänd hastigt upp och ner. Garnera med timjan. Strö eventuellt på lite flingsalt.

 

IN ENGLISH

Tomato Tarte Tatin

Finger food with a perfect match of a glass of cool Sauvignon Blanc.

Serves 6-8 as a starter

Preheat oven to 200°C/390°F. Peel and slice 4 garlic cloves length wise. Heat a good splash of olive oil in a oven proof cast iron pan and cook the garlic gently until it becomes lightly coloured. Set the garlic aside. Add 1 lb of cherry tomatoes and cook for 1 minute. Sprinkle on 1 tbsp of balsamico vinegar, 2 tsp of dried herbes de provence, a pinch of sugar and generously of sea salt and fresh black pepper. Take the pan from the heat and cover with a round store bought puff pastry sheet that cover the pan completely. Carefully press the puff pastry around the edges and pinch it with a fork. Bake about 15 minutes until golden. Let it cool for 10 minutes before placing a big plate or cutting board on the top of the pan and then turning it upside down. Slice or cut in wedges. Enjoy with a glass of cool Sauvingnon Blanc.