ENGLISH RECIPE WILL FOLLOW

Sfincione – pizza från Sicilien

Den här typen av pizza utan ost är tjock och bakad i en rektangulär form. Oftast innehåller den endast tomatsås, sardeller och lök samt i vissa fall brödsmulor. Men jag har lagt till både kronärtskockor och oliver. Kan serveras som ett matigt bröd eller som småbitar till drink.

8 portioner

 

1 stats pizzadeg 

1 sats tomatsås 

1 stor gul lök

ca 20 svarta oliver med kärnor

1 burk sardeller, 80 g

ca 5-6 örtmarinerade kronärtskockshjärtan, t ex Zeta

½ dl grova brödsmulor av gårdagens vita bröd

olja från sardellerna

 

Sätt ugnen på 200 grader. Gör en deg med durumvete. Tryck ut den i en rektangulär form som mäter ca 25 x 35 centimeter. Bred över tomatsåsen. Skala och skiva löken tunt och lägg på tillsammans med oliverna och sardellerna. Dela kronärtskockshjärtana och fördela dem ovanpå. Rosta brödsmulorna hastigt i en torr panna och toppa med dem. Droppa över lite olja från sardellerna och grädda ca 20 minuter.

 

IN ENGLISH

Sicilian Sfincione 

Serves 8

A thick crusted pizza pie without cheese. Simple ingredients like anchovies, onions and bread crumbs is most common but we also added marinated artichoke hearts and olives.

Preheat oven to 200C°/390 F°. Make a basic pizza dough with yeast (click here). Press the dough into a oven proof dish (8 x 12 inches) and cover with tomato sauce (click here). Slice 1 red onion and sprinkel on the top along with a small jar of anchovies, 3oz. Add a handful of black kalamta olives and 4-5 sliced marinated artichoke hearts. Sprinkle on some bread croutons. Drizzle the oil from the anchovies over and bake for 20 minutes.