Svenskt recept längre ner

Shakshuka with Eggs

Shakshuka is a Tunisisan dish with a warm tomatoe sauce with cumin. Eggs are added at the end and I serve it with labneh-cheese on top which is a Lebanese goat cheese. Soft and salty. Yummie. Scatter over as much cilantro as you like and spoon on top of rustic toast. Heaven!

Serves 4

Preheat oven to 175C°/350F°. Mince 1 large onion, 2 garlic cloves and cook in olive oil in a medium oven safe pan. Add 1/2 tsp of harissa and 1 tsp of ground cumin and let it cook with the onion mixture for a minute. Add 1 can of cherry tomatoes and carefully squeeze them with potatoe masher. Let the sauce cook for 5-7 minutes until it thickens. Salt and pepper to taste. Crack 4 small eggs in the pan and put it in the oven for maybe 10-12 minutes until the eggyolks are set but not to hard. Top with crumbled labneh cheese or feta cheese and scatter on fresh cilantro. Serve with rustic toast to spoon the shakshuka on top.

 

PÅ SVENSKA

 

Shakshuka med ägg

En typisk frukosträtt från Mellanöstern. Perfekt helgmat med rostat bröd. Prova gärna labnehosten, hittar du inte den kan du använda fetaost eller hoppa över ost helt. Körsbärstomater på burk är hundra gånger godare än krossade tomater på burk.

4 portioner

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

½ tsk harissa

1 burk körsbärstomater

1 tsk malen spiskummin

salt och nymald svartpeppar

Dessutom

4 små ägg

4-6 labneh-ostbollar eller 100 g fetaost

färsk koriander eller bladpersilja

lite chiliflakes

rostat bröd

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs det på medelvärme cirka 5 minuter tills det mjuknar och utan att det tar färg.
  4. Lägg i harissan och låt den fräsa med 1 minut.
  5. Häll i körsbärstomaterna och mosa dem med en potatisstöt eller gaffel. Krydda med spiskummin och salt och peppar efter smak. Låt det koka ihop till en tjock tomatröra.
  6. Knäck försiktigt i äggen en bit från varandra och ställ in i mitten av ugnen tills äggvitan stelnar, cirka 10-12 minuter. Rör inte.
  7. Bryt i labnehbollarna eller smula över fetaost.
  8. Klipp över koriander och strö gärna på lite chiliflakes eller svartpeppar. Ät med rostat bröd att ösa upp shakshukan på.