Recipe will follow in English

Souvlaki i pitabröd

Souvlaki är perfekt grillmat i sommar. Servera som ensamrätt med tillbehör eller som här i pitabröd med grekisk sallad och tzatsiki.

 

4 portioner

800 benfritt lammkött, t ex stek eller ytterfilé,

1 ekologisk citron

1 kruka färsk oregano, ca 1 dl blad

½ kruka färsk mynta, ca ½ dl blad

1 dl olivolja

1 tsk salt

16 grillspett av trä

lite av örterna till dekoration

flingsalt och nymald svartpeppar

Till servering:

Pitabröd eller tortillabröd

Grekisk sallad

Tzatsiki

 

Blötlägg spetten. Skär köttet i kuber, cirka 2 x 2 centimeter. Riv skalet av citronen och pressa saften ur halva. Blanda det med örterna, olivoljan och saltet. Lägg i köttbitarna och låt det marinera i rumstemperatur en timme. Förbered under tiden grillen till en fin grillglöd. Torka av köttet och trä upp det på dubbla spett. Grilla cirka 3-4 minuter på båda sidor. Salta och peppra och strö över lite av örterna. Servera i varma pitabröd med grekisk sallad och gärna tzatsiki.

 

IN ENGLISH

Souvlaki in Pita Bread

Grilled lamb scewers marinated in lemon and herbes served in a pita bread with some Greek salad is a real summer treat.

Serves 4

Chop 2 lb of lamb roast or filet in chunks. Let it marinate 1 hour in room temperature in a mixture of the juice from 1/2 a lemon + zest, a handful of each chopped oregano and mint, 1/4 cup of olive oil and 1 tsp of salt. Meanwhile soak 4 wooden scewers in water and prepare a grill. Wipe of excess marinate of the meat with a paper towel. Place the meat on the scewers and grill 3-4 minutes on each side. Salt and pepper to taste. Grill some lemon halves too. Scatter on some fresh herbs and serve in heated pita bread with grilled lemon to squeeze on the meat. Make a simple Greek salad of some sliced tomatoes, cucumber, peppers, red onion and crumbled feta. Splash on some good olive oil and red vinegar plus salt and pepper and serve with the meat. Tzatziki is also a nice companion to the souvlaki.