Recipe will follow in English

Spenatsallad med lönnsirapsvinägrett

Spenat och ädelost är en oslagbar kombo. Här ackompanjerad av en söt lönnsirapsvinägrett och karamelliserad lök.

 

4-6 portioner

100 g bladspenat, sköljd och torkad

200 g färska champinjoner

2 rödlökar

2 msk smör

1 msk råsocker

100 g ädelost

50 g valnötskärnor

flingsalt och nymald svartpeppar

Lönnsirapsvinägrett

1 finhackad schalottenlök

1 tsk fransk senap

2 msk balsamvinäger

1 msk lönnsirap

1 ½ dl olivolja

salt och nymald svartpeppar efter smak

 

Börja med att blanda ihop alla ingredienser till vinägretten. Blanda spenaten med den i en stor skål. Skiva svampen och stek den i hälften av smöret. Salta och peppra och ställ åt sidan. Skala och skiva löken och stek den i resten av smöret utan att den tar färg. När den mjuknat rör du i sockret och låter det smälta under omrörning. Salta lätt och låt svalna. Lägg upp spenaten på ett stort fat, lägg över svampen och löken samt smula över osten. Rosta valnötskärnorna i en torr panna och toppa med dem.

 

IN ENGLISH

Spinach Salad with Maple Syrup Vinaigrette

Spinach and blue cheese is a great combo! Accompanied by a sweet maple syrup vinaigrette and caramelised onions it’s a hit.

Serves 4-6

Start with the vinaigrette by mixing 1 mince shallot with 1 tsp french mustard, 2 tbsp balsamic vinegar, 1 tbsp maple syrup and 2/3 cup of olive oil in a large mixing bowl. Salt and pepper to taste. Add 3-4 oz of rinsed baby spinach and mix with clean hands until the vinaigrette covers all the spinach. Cook 6 oz sliced fresh mushrooms in a little olive oil. Let cool a couple of minutes before adding to the spinach salad. Peel and slice 2 big red onions and fry them without burning in a little butter just until soft. Add 2 tbsp brown sugar and stir until the sugar is dissolved. Sprinkle on some sea salt. Arrange the spinach and mushroom mix on a big serving platter and scatter the caramelised onions over. Salt and pepper to taste. Crumble 4 oz blue cheese over the salad and top with a handful of toasted walnuts.

 


Leave a Reply