End your Easter party with an irresistible dessert.

Chokladtårta / Chocolate cake to die for

Citronmarängpaj / Fluffy lemon pie

Saffransgalette / saffron galette

Chokladtårta

 

En riktig maffig chokladtårta som passar bra med vispad grädde eller fin vaniljglass.

10 bitar

 

200 g mörk choklad, cirka 60 % kakaohalt

200 g smör skuret i kuber

1 dl kallt kaffe

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 dl kakao

1 dl råsocker

2 dl ljust muscovadosocker

1 krm salt

3 ägg

1/2 dl mjölk

Chokladkräm:

400 g mörk choklad, cirka 60 % kakaohalt

5 dl vispgrädde

4 msk strösocker

Till formen:

2 msk smör

2 msk kakao

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund kakform med löstagbar botten, ca 20 centimeter i diameter. Pudra med kakao. Smält choklad och smör i en kastrull sakta på låg värme. Blanda i kaffet. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Vispa upp äggen och blanda med mjölken. Rör ner chokladblandningen och äggblandningen i den torra blandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timme. Känn med en provsticka om den är färdig. Låt svalna något innan den tas ur formen och får svalna helt. Gör chokladkrämen. Grovhacka chokladen och lägg den i en skål. Hetta upp grädde och socker i en kastrull. Ta av från plattan precis när det börjar koka. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt svalna (den tjocknar när den svalnar). Skär kakan i tre delar med en vass kniv. Lägg ihop kakan med chokladkräm mellan. Avsluta med ett lager chokladkräm på toppen. Garnera gärna med obesprutade blomblad, till exempel från ros.

 

 

 

 

Citronmarängpaj

 

En fransk klassiker som passar utmärkt till påsk.

Ca 12 bitar

 

Pajskal:

1 1/2 dl vetemjöl

100 g kallt smör, i kuber

1 msk florsocker

1 äggula (spara vitan till marängen)

1 msk kallt vatten

Fyllning:

2 1/2 dl strösocker

rivet skal av 2 citroner

saft av 4 citroner

saft av en liten apelsin

1 dl maizena

175 g smör skuret i kuber

6 äggulor

2 ägg

Maräng:

6 äggvitor rumstempererade

2 1/2 dl strösocker

 

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mjöl, smör och socker i en matberedare. Kör till en smulig deg eller nyp ihop för hand. Tillsätt äggula och vatten och blanda till en smidig deg. Platta ihop och linda in degen i plastfolie och lägg i kylen i cirka en timme. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform med löstabar kant. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna. Gör fyllningen. Blanda socker, citronskal, saft av citron och apelsin i en kastrull. Låt koka upp. Rör ut maizena i lite vatten och rör ner det i blandningen. Låt sjuda under omrörning. När blandningen tjocknat, dra av kastrullen från plattan och rör ner smöret, lite i taget. Vispa samman äggulor och ägg och rör sedan ner det i citronblandningen. Sätt kastrullen på plattan igen och låt sjuda i ytterligare ett par minuter under omrörning. Låt svalna helt. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa äggvitorna till marängen i en absolut ren bunke tills det börjar tjockna. Tillsätt sockret, lite i taget under vispning och vispa marängen styv. Fyll skalet med citronkräm och bred sedan över marängen. Grädda i fem minuter tills marängen har fått färg. Passa noga, marängen bränns lätt.

 

 

 

Saffransgalette

 

Lyxigt med saffran även till påsk. Ät den här fantastiskt goda bullkakan med ett glas kall mjölk eller en kopp kaffe.

2 kakor, ca 24 bitar

 

25 g jäst (för söta degar)

50 g smör

2 1/2 dl mjölk

125 g Kesella (10 %)

1 påse saffran, 0,5 g

3/4 dl socker

1 krm salt

ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g smör, kallt

1/2 dl strösocker

Garnering:

Florsocker

 

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från bunkens kanter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, cirka 35 centimeter i diameter och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Vik upp kanten runtom, cirka en centimeter. Hyvla det kalla smöret med osthyvel och lägg det på degen. Strö över sockret. Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler. Pudra över florsocker vid servering.