Svenskt recept längre ner

Sweet Potato Fritters

Dangerous delicious fritters which can be eaten as a finger food starter.

Makes 12

Peel and coarsly grate 350 g/3/4 lb sweet potatoes. Place in a colander and queeze out excess liquid. Slice 2 spring onions and mix one of them with the grated potatoes in a mixing bowl. In another bowl mix 3 tbsp of flour, 1/2 tsp of baking powder and 2 tsp of salt and a pinch of pepper. Add the dry mixture to the grated ptoato mix and blend well. Rinse a large cutting board with water. With a rinsed tablespoon shape bite size balls of the mixtire and place on the wet cutting board until completed. Cook 1-2 minutes on each side in 2-3 dl/1 cup of oil until golden and crisp. Let cool slightly, sprinkle on som salt and top with a little mayonnaise and some salmon or bleak roe. Garnish with the rest of the spring onion and some black fresh pepper. Serve.

 

PÅ SVENSKA

 

Sötpotatisfritters

Ruskigt goda ”fritters” som man kan äta som förrätt på stående fot direkt med handen.

12 stycken

 

350 g sötpotatis

1 salladslök

3 msk potatismjöl

½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

2 tsk salt

nymald svartpeppar efter smak

2-3 dl neutral olja till fritering

Till servering

1 dl majonnäs, hemgjord eller Hellmann’s

89 g laxrom, löjrom eller annan god rom

salladslök

nymald svartpeppar

 

Skala och riv potatisen på grova sidan av rivjärnet. Lägg det rivna i ett durkslag och krama ur överflödig vätska. Strimla salladslöken fint tvärsöver. Blanda potatisrivet med salladslöken. Rör samman de torra ingredienserna och rör i så det blandas väl. Skölj en matsked och forma små ”biffar”. Lägg dem på en sköljd skärbräda. Häll cirka två-tre deciliter olja i en stadig panna. Fritera några åt gången, cirka 1-2 minuter på var sida. Låt rinna av på hushållspapper och strö på lite salt. Precis innan servering klickar du på en liten klick majonnäs, rom och salladslök. Dra några varv med pepparkvarnen. Ät direkt.