Svenskt recept längre ner

Tarte Tatin with Yoghurt Cream (from our book “Hej fredag”)

An easy-to-make dessert after a light supper such as salad our soup.

Serves 6

 

Preheat oven to 200C°/390F°. You need an oven proof cast iron pan for this dish. Roll out a large puff pastry sheet and carefully place the pan upside down over it. Cut out a round circle as big as the pan. Remove the pan and the excess puff pastry. Core and cut 2-3 cooking apples into wedges. Melt 3 msk/3 tbsp of butter into the pan and add 3 msk/3 tbsp of brown sugar and 1 msk/1 tbsp of ground cinnamon. Let it simmer until melted about 1 minute. Add the apples and gently cook them for 3-4 minutes. Take the pan from the heat and place the puff pastry on top. Gantly press the pastry down the edges of the pan. Brush with egg wash. Pinch the pastry here and there with a sharp knife to get the steam out. Bake for 15 minutes until golden and crispy. Let cool for 10 minutes then place a large plate on top and turn upside-down so the tarte drops out of the pan. Serve with a mixture of 2 1/2 dl/1 cup of whipped cream, and the same amount of full fat greek yoghurt and a couple of spoons of canned dulce de leche.

PÅ SVENSKA

Tarte Tatin med yoghurtgrädde

En god avslutning efter en lätt middag som exempelvis soppa eller sallad.

6 portioner

 

2-3 äpplen

25 g smör

3 msk rör- eller strösocker

1 msk malen kanel

1 kylt smördegsark

1 uppvispat ägg

Yoghurtgrädde

2 dl vispgrädde

1 dl turkisk yoghurt

3 msk karamelliserad mjölk, flytande honung eller lönnsirap

 

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en gjutjärnspanna som tål ugnsvärme. Börja med att skära ut en cirkel av smördegen som är lika stor som pannan. Klyfta äpplena. Hetta upp smöret i panna och lägg i socker och kanel. Låt det smälta ihop en minut. Lägg i äpplena och låt de puttra cirka 3-4 minuter. Ta pannan från värmen och lägg på smördegslocket. Tryck ner kanterna längs pannans insida och stick små hål med en vass kniv här och där. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugnen cirka 15 minuter tills degen fått färg. Ta ut pannan och låt den svalna cirka 10 minuter. Sätt en stor tallrik ovanpå och vänd hastigt upp och ner.

Gör yoghurtgrädden

Vispa grädden och blanda i yoghurten. Vänd i ditt val av sötning. Servera till pajen.

 


Leave a Reply