Svenskt recept följer

Love is in the air! Celebrate Valentine’s Day with a light and fresh dish shaped as a heart! We used bitter winter greens as radicchio, pink grapefruit, ruby red pomegranate and radishes and topped the red salad with a seared arctic char and a splash of orange-pomegranate vinaigrette. Invite your love, your best friend or someone you care extra for to a  dinner filled with caring and loving.

What’s your Valentine favourite dish?

 

Love Salad with Seared Arctic Char

A rustic bread suits the juicy salad perfect.

Serves 2

Mix 2 tsp flaky sea salt with 1 tbsp orange zest, 2 tsp pink peppercorns and 1 tsp dried rosemary. Sprinkle the mixture on 14 oz artic char fillets without bones and with skin on. Let it rest in the fridge while your making your salad. Tear 1 small raddichio in small pieces into a bowl. Add the seeds and juice from 1 pomegranate, the sectioned wedges of 1 pink grapefruit and 1 handful of sliced radishes. Make a vinaigrette of the juice of 1 pomegranate, 1 orange, 1 grated garlic clove and 1/2 cup of mild olive oil. Add 2-3 tbsp of runny honey and a pinch of salt. Divide the arctic char into 1 inch wide pieces and sear them quickly in a hot pan with butter or oil flesh side down for about 1 minute then turn and sear 2-3 minutes on the skinside. Arrange the salad mixture in a heart shape on a large platter and place the fish on top. Pour some of the vinaigrette over and scatter some cilantro leaves as garnish. Serve with rustic bread.

 

 

PÅ SVENSKA

Kärleken blomstrar! Fira Alla hjärtans dag med en hjärtformad sallad i kärlekens färg! Vi använde rosésallat, blodgrape, granatäpple och rädisor och toppade det med lättstekt fjällröding och några stänk apelsin-granatäpplevinägrett. Bjud in din käresta, din bästa vän eller någon du vill ge extra uppmärksamhet till på en middag med omtanke och kärlek.

Vilken är din favoriträtt på Alla hjärtans dag?

 

Kärlekssallad med lättstekt röding

En gott bröd till är härligt att suga upp alla goda safter med.

2 portioner

 

400 g fjällrödingfilé med skinn, benfri

2 tsk flingsalt

1 msk rivet apelsinskal

2 tsk rosépeppar

1 tsk torkad rosmarin

lite smör eller olja till stekning

Sallad

1 rosésallatshuvud, rivet i mindre bitar

1 granatäpple, kärnor och saft

1 blodgrape, filéade klyftor

100 g rädisor, skivade

1/2 kruka koriander

Apelsin-granatäpplevinägrett

1 apelsin, pressad

1 granatäpple, pressat

1 vitlöksklyfta, riven

1 1/2 dl olivolja

2-3 msk flytande honung

1 nypa salt

 

Blanda ihop flingsalt, apelsinskal, rosépeppar och rosmarin och klappa in fiskens köttsida med det. Låt stå i kylen 30 minuter medan du blandar ihop ingredienserna till salladen (spar koriandern) och vinägretten var för sig. Lägg ut salladen som ett hjärta på ett stort fat och stänk över lite vinägrett. Garnera med koriander. Skär fisken i cirka tre centimeter breda bitar. Stek den med köttsidan ner i lite smör eller olja cirka en minut. Vänd och sänk värmen och stek färdigt med skinnsidan ner två-tre minuter. Placera fiskbitarna på salladen och bjud dressingen till. Servera med ett gott rustikt bröd.


3 Responses to “The Colour of Love”

  1. Maria

    Jag har idag köpt er bok “kombinera mat och vin” – fin att titta i än så länge, ska provalaga imorgon. Undrar bara: Var är receptet för rökt paprikaaioli? Det lät gott men jag hittar inte receptet?

  2. leparfait

    Hej Maria, det stämmer. Receptet har fallit bort och det är beklagligt. Här kommer det. Vill man inte göra egen majonnäs kan du köpa färdig, men satsa på Hellman’s inget annat. Den är verkligen god och smakar inte av någon bismak som den svenska. Smaksätt sedan med vitlök och rökt paprikapulver. Det finns nu i Santa Marias kryddburkssortiment och heter Paprika Smoked. Om inte din mataffär har de så kan du be att de tar in det. Det är ganska nytt. Lycka till!
    Hälsar Liselotte

    Rökt paprikaaioli
    4 portioner

    2 äggulor
    1 msk fransk senap
    1 msk pressad citron
    1 ½ dl neutral olja, t ex rapsolja
    1 stor riven vitlöksklyfta
    1/2-1 tsk rökt paprikapulver (smoked paprika)
    salt och nymalen vitpeppar

    Mixa äggulor, senap och citronsaft med stavmixer eller för hand med ballongvisp i en stor skål. Häll i oljan, först droppvis sedan i en fin stråle medan maskinen går tills det blir en tjock majonnäs. Rör i vitlök och rökt paprikapulver. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt aiolin stå och dra ett par timmar i kylen innan servering.

  3. Maria

    Tusen tack!!!! Men det är ju det som är så bra med bloggar kombinerat med kokböcker och författare man kan fixa det ändå. Jag bara skriver ut det och lägger i kokboken. Tycker att boken är jättefin. Paprikaaiolin låter supergod och användbar! Ha en härlig lördag!

Leave a Reply