Svenskt recept längre ner

Tian

A tian is a vegetable dish from Provence. Lovely as a green dish or as a side dish to meat, fish or poultry.

Serves 6-8

Heat oven to 175C/350F. Grease an spring pan with olive oil. Chop 1 aubergine, 1 zucchini, 1 red pepper, 1 yellow pepper, 1 onion and 3 garlic cloves in coarse pieces. Cook in batches in a little olive oil just until a little browned. Salt and pepper generously and add some dried thyme to taste. Transfer to a bowl and add 1 can of fine crushed tomatoes and 1/2 cup of grated parmesan cheese. Now press the mixture in the spring pan with clean hands so it is well packed. Bake for 50 minutes. Let the tian cool and set in the pan for an hour before serving. Decorate with herbs.

 

PÅ SVENSKA

Tian

Tian är en provencalsk grönsaksrätt som man gör i ugnen. Kan ätas varm eller kall.

6-8 portioner

 

1 aubergine

1 squash

1 stor röd paprika

1 stor gul paprika

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

olivolja till stekning

400 g passerade tomater

3 msk hackad färsk timjan

1 dl riven parmesanost

2 tsk flingsalt och svartpeppar efter smak

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form men löstagbar kant och sätt en bit folie runt botten. Skär aubergine och squash i centimetertjocka skivor. Skär paprikan i stora bitar, löken i skivor och vitlöken i små bitar. Stek allt i omgångar i rikligt med olivolja. Blanda allt i en skål och häll i tomaterna, timjan och parmesanost. Salta och peppra. Packa blandningen hårt i formen och grädda cirka 50 minuter. Låg tianen ”sätta sig” en timme innan servering. Garnera gärna med färska örter.

 


Leave a Reply