Svenskt recept följer/Tidigare publicerat i Lantliv

Lemon Granita 

A sweet and tart end of a heavy meal or as a refreshment between two courses to lighten up your taste buds.

Makes 4

In a wide sauce pan combine 3 dl/1 1/4 cup water, 2 dl/3/4 cups of sugar and 2 sprigs of lemon balm. Let it simmer without lid for about 10 minutes until a syrupy consistence. Let cool and remove the lemon balm. Add the juice and the grated zest from 1 organic lemon. Use an ice cream maker or freeze in a shallow dish, scraping the granita with a spoon every 30 minutes until frosty. It´s cute to serve out of empty lemons like pictured.

 

PÅ SVENSKA

Citrongranita 

En härlig avslutning på en tung middag eller som mellanrätt för att fräscha upp smaklökarna.

4 portioner

3 dl vatten

2 dl strösocker

2 kvistar citronmeliss

1 ekologisk citron

 

Koka vatten, socker och citronmellis till en simmig lag utan lock, ca 10 minuter. Låt svalna. Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Tag bort citronmelissen och blanda i skal och juice. Kör i glassmaskin till en sorbetliknande konsistens eller frys in i en låg form och skrapa med en sked varje halvtimme så det blir en frostig massa. Servera ur små glas eller som här i fyra urgröpta citroner.