Svensk recept följer/Tidigare publicerat i Lantliv

Vanilla Orange Curd

A twist on the regular lemon curd is this delicious Orange Curd with a hint of sweet vanilla. Make it a day ahead and let it rest in the fridge and it will thickened. Wonderful on toast, croissants or scones.

About 5 dl/2 cups

Grate the zest from 2 organic oranges. In a sauce pan mix 4 organic eggs, 2 dl/3/4 cups of sugar and the seeds from 1 vanilla pod. Let it simmer on low temperature 10 minutes until it thickens a bit. Take away the pan from the heat an beat in 50 g/2oz of butter. Let the curd cool before you transfer the curd to a glass jar and place it in the fridge over night.

 

PÅ SVENSKA

Orange curd med vanilj

Istället för den traditionella lemon curden smaksatte jag den med apelsin och lät lite vanilj runda av det syrliga. Gör den gärna en dag i förväg och låt tjockna i kylen. Underbart gott på rostat bröd, croissanter eller scones.

Ca 5 dl

2 ekologiska apelsiner

4 ägg

2 dl strösocker

fröna från 1 vaniljstång

50 g smör

 

Riv skalet från apelsinerna. Blanda ägg och socker tillsammans med vaniljen i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda försiktigt under omrörning i ca 10 minuter tills det tjocknar lite. Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret tills det smälter. Häll upp curden i en skål och kyl av den i ett kallt vattenbad, exempelvis i diskhon. Sätt in den i kylen när den kallnat och rör då och då. Låt den stå ett par timmar eller över natten.