Svenskt recept följer

We visited our friend Maura at Borgo Muratori in Liguria in Italy for a photo shoot for Swedish ELLE mat & vin. Our assistant Ylva helped us create this fantastic Italian easter pie with spinach and egg. Perfect for an easter buffét lunch.

Previously published in ELLE mat&vin www.ellematovin.se Thank you Ylva Porsklev for the baking assistence www.ylvaporsklev.se/blogg and Maura at www.borgomuratori.com

 

Vi hälsade på vår väninna Maura på Borgo Muratori i Ligurien i Italien för ett påskjobb för ELLE mat & vin. Vår assistent Ylva hjälpte oss att baka den här fantastiska italienska påskpajen med spenat och ägg. Perfekt för påskbordet.

Tidigare publicerat i ELLE mat&vin www.ellematovin.se Tack till Ylva Porsklev för assistans www.ylvaporsklev.se/blogg och Maura på www.borgomuratori.com

 

Torta Pasqualina

A traditional Italian Easter dish. Beautiful and delicious!

Serves 8-10

Make a pastry dough by kneading 7 dl/2 1/2 cup of flour with 225 g/8 oz of butter and 1/2 dl/1/4 cup of olive oil and a pinch of salt to a smooth dough. Add 1 tbsp of cold water if it crumbles to much. Cover and chill for 30 minutes. Chop 2 onions and 4 garlic cloves and cook in a little olive oil in a large pot without burning. Add 1 kg/2 lb of fresh cleaned spinach in batches and cook until most of the liquid has evaporated. Salt and pepper to taste. Chop a handful of fresh basil and 3 parsley sprigs. Add to the spinach and mix well. Mix 250 g/9 oz of ricotta and 1/2 dl/1/4 cup of milk until smooth. Add 4 eggs, one at a time. Salt and pepper generously. Now add the spinach mix and 150 g/5 oz of fresh grated parmesan.

Preheat the oven to 200°C/390°F. Roll out 2/3 of the dough and place it in a 24 cm/9 inch spring pan letting some of the dough hang over the rim. Add the spinach mixture and make four wells. Carefully break an egg in each well and “close” with the spinach mixture. Roll out the rest of the dough thinly and cover the filling. Pinch the edges so it will seal properly. Prick the crust with a fork and brush with egg wash. Bake for approx 1 hour until golden. Let the pie rest for at least 15 minutes before serving.

 

PÅ SVENSKA

Påskpaj – Torta pasqualina

En härligt matig paj som passar utmärkt på påskbordet. Dessutom är den så fin när man skär igenom den och ser äggen.

8-10 portioner

Deg:

7 dl vetemjöl

1 tsk salt

225 g smör

1/2 dl olivolja

ca 2 msk kallt vatten

Fyllning:

2 gula lökar, hackade

4 vitlöksklyftor, hackade

½ dl olivolja

1 kg färsk spenat, sköljd och torkad

1 kruka färsk basilika, hackad

3 kvistar bladpersilja, hackade

250 g ricottaost

1/2 dl mjölk

8 ägg

150 g riven parmesan

salt och peppar efter smak

till pensling: ett uppvispat ägg

 

Börja med degen. Nyp ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt olivolja och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen kallt i kylen i cirka en halvtimme. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull i fem minuter. Tillsätt spenaten i omgångar och fräs tills det mesta av vätskan har gått ur spenaten, cirka 15 minuter. Salta och peppra och rör ner basilika och persilja. Låt svalna något. Rör ihop ricotta och mjölk i en stor skål och vispa ner fyra av äggen, ett i taget. Salta och peppra ordentligt. Rör till sist ner den avsvalnade spenaten tillsammans med riven parmesan. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut 2/3 av degen och klä en smord springform med hög kant. Låt lite av degen gå över kanten. Fyll formen med spenatröra. Gör fyra fördjupningar i fyllningen och knäck försiktigt ner ett ägg i varje grop. ”Stäng” med spenatfyllningen. Kavla ut resten av degen till ett lock och lägg över fyllningen. Nyp ihop kanterna med pajbotten och skär av eventuell överflödig deg. Nagga locket med en gaffel och pensla det med ägg. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka en timme, tills pajen får fin färg. Låt den vila 15 minuter innan den skärs upp i bitar.