English recipe will follow

Trattkantarellsoppa med fröströssel

Om du har tur har du redan hittat trattisar, annars går det bra med vanliga kantareller eller annan god svamp. Perfekt förrätt med knaprigt strössel att toppa den lena soppan med.

 

4 portioner

1 liter trattkantareller, rensade

25 g smör

1 bananschalottenlök

2 vitlöksklyftor

1 dl vitt vin

6 dl vatten

2 msk kantarellfond

½ tsk torkad timjan

2 dl vispgrädde

1 tsk flytande honung

1 msk ljus soja

salt och nymald svartpeppar

Fröströssel

1 dl blandade frön, t ex solros- och pumpafrön

2 skivor torrt vitt bröd

2 msk olivolja

flingsalt

Hacka svamp, lök och vitlök för sig. Lägg svampen i en torr panna och låt vätskan koka in. Tillsätt då smöret och fräs svampen på medelvärme tills det ”knäpper” om den. Tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa med de sista minuterna utan att det tar färg. Salta och peppra. Häll i vinet och låt det fräsa in innan du häller i vatten och fond samt timjan. Låt det sjuda utan lock i 10 minuter på svag värme. Häll i grädden och mixa soppan slät. Smaka av med honung, soja, salt och peppar. Håll varmt. Bryt bröden i små bitar. Hetta upp oljan och fräs det lätt utan att det tar färg. Ta upp och lägg åt sidan. Lägg i fröna och rosta dem lätt. Ha i brödet igen och salta lätt. Servera till soppan. Ös upp soppan i små skålar. Dra ett par tag med pepparkvarnen i varje skål.

 

IN ENGLISH

Funnel Chantarelle Soup with Crunchy Seed Topping

If you are lucky you already found funnel chantarelles but you can also use yellow chantarelles or other good mushrooms of your choice.

Serves 4

Chop 4 cups of fresh funnel chantarelles, 1 big shallot and 2 garlic cloves. Place the mushrooms in a non greased pan and turn on the heat. The mushrooms are going to release water. Let all the water evaporate before adding 3 tbsp of butter and the chopped shallot and garlic. Cook until crisp on medium heat, about 4-5 minutes. Salt and pepper generously. Transfer to a large pot and add 1/4 cup of white wine, 2 cups of mushroom or chicken stock and 1/2 a tsp of dried thyme. Let it simmer without lid for 10 minutes. Add 2/3 cup heavy cream and transfer the soup to a blender and blend until smooth. Adjust the taste with a little honey, soya sauce, salt and pepper. Tear two thin slices of white country style bread in tiny pieces. Cook in a little olive oil until crisp. Also toast some pumpkin and sunflower seeds in a dry pan. Mix with the bread crumbs and sprinkle on some sea salt. Serve the soup in bowls with the crispy topping.