Svenskt recept följer/Ur boken Lätt som en plätt/Kakao förlag

I just can’t resist making a warm winter dessert for tonights dinner. After my pork roast this is perfect. Enjoy the warm and sweet stickiness of the prunes with its hearty winter spices like cinnamon, cloves and orange. Serve with the best vanilla ice cream you can get or a splash of cream.

Warm Prune Compote

Prunes is a perfect source of iron and healthy antioxidants and a good substite to fresh plums during winter.

Serves 4

Place 200 g/7 oz of pitted prunes, 2 dl/4/5 cup of apple juice concentrate, 1 dl/7 tbsp of brown sugar, 1 cinnamon stick, 5 cloves and the zest from 1 organic orange. Bring to a boil and simmer for 10 minutes uncovered. Add some water if it is getting to thick. A splash of cognac is not a bad idea either. Discard the cloves. Stir in 1 teaspoon of butter before serving with a high quality vanilla ice cream.

 

PÅ SVENSKA

Ikväll kan jag inte motstå att laga en varm vinterdessert. Efter kotlettraden jag steker långsamt i ugnen hela eftermiddagen passar den här varma katrinplommonkompotten utmärkt. Jag kryddar den med kanel, kryddnejlika och apelsin. Stänker i en skvätt cognac och rundar av den med en sked smör. Den bästa vaniljglassen får ackompanjera kompotten.

Varm katrinplommonkompott

Katrinplommon är rika på järn och antioxidanter och är ett perfekt substitut till färska plommon på vintern.

4 portioner

 

200 g katrinplommon, urkärnade

2 dl koncentrerad äppeljuice

1 dl råsocker

1 kanelstång

5 kryddnejlkor

rivet apelsinskal från 1 ekologisk apelsin

lite vatten

ev 2 msk cognac

1 tsk smör

Till servering

fin vaniljglass utan tillsatser

 

Lägg plommon, juicekoncentrat, råsocker, kryddor och apelsinskal i en kastrull och låt det koka upp. Låt det sjuda utan lock i cirka 10 minuter. Späd med lite vatten till lagom konsistens och smaksätt gärna med lite cognac. Fiska upp kryddnejlikorna och släng dem. Rör i en tesked smör och servera med vaniljglass.