Swedish recipes will follow

Previously published in Lantliv mat&vin

 

Easy Wine Glögg

This is a short cut to the Swedish Christmas Drink – Glögg

Makes 10 glasses

Mix 2/3 cup caster sugar, 2/3 cup water, 1 tbsp cloves, 1 tbsp crushed cardamom seeds, 2 cinnamon sticks, 1 dried orange peel and bring to a boil. Let it simmer for 5 minutes to a syrup-like consistency. Cover and let it rest 8 hours or over night in room temperature. Add 1 bottle of red wine, heat without boiling, strain and serve with raisins and almonds.

 

Enkel vinglögg

Sväng ihop en kryddig vinglögg! Kom ihåg att sockerlagen ska stå över natten så gör den en dag i förväg.

Ca 10 glas

 

1 ½ dl strösocker

1 ½ dl vatten

1 msk kryddnejlikor

1 msk hela kardemummakapslar, lätt krossade

2 kanelstänger

1 torkat pomeransskal

75 cl fruktigt rött vin

Blanda socker, vatten och kryddor i en kastrull och låt det sjuda i 5 minuter. Tag av från värmen och låt stå och dra i rumstemperatur, gärna över natten. Blanda vin och sockerlag i en kastrull och hetta upp. Sila eller servera med kryddorna i.

 

Warm Apple Drink with Calvados

You can replace the vanilla pod with a cinnamon stick if you like.

Makes 10 glasses 

Mix 4 cups apple juice, 1/2 vanilla pod, split lengthwise, 3/4 cups Calvados and a thinly sliced small apple in a sauce pan. Heat without boiling. Add a little brown sugar if you like it more sweeter.

 

Varm äppeldryck med calvados

Du kan byta ut vaniljstången mot kanelstång om du vill.

Ca 10 glas

 

1 l äppeljuice eller äppelmust av god kvalitet

1/2 vaniljstång, delad på längden

2 dl calvados

1 litet äpple i skivor

ev lite råsocker efter smak

Hetta upp juice eller must med vanilsjtången. Tillsätt calvados och det skivade äpplet. Söta om det behövs. Servera genast.

 

Mulled Wine

A classic winter warmer.

Makes 10 glasses

Mix 1 1/4 cup water, 2/3 cups caster sugar and 3 cinnamon sticks in a sauce pan and bring to a boil. Let it cool for a while to release the flavours from the cinnamon. Add 1 bottle of red wine. Heat and serve with orange slices. Serve.

 

Vintoddy

En klassisk vintervärmare.

Ca 10 glas

 

3 dl vatten

1 1/dl strösocker

3 kanelstänger

75 cl fruktigt rött vin

1 ekologisk tvättad apelsin i skivor

 

Koka upp vatten och socker med kanelstängerna. Låt det gärna dra en stund. Häll i vinet och hetta upp. Lägg i apelsinskivorna och servera genast.