Swedish recipes will follow
Previously published in Lantliv mat&vin
Easy Wine Glögg
This is a short cut to the Swedish Christmas Drink – Glögg
Makes 10 glasses
Mix 2/3 cup caster sugar, 2/3 cup water, 1 tbsp cloves, 1 tbsp crushed cardamom seeds, 2 cinnamon sticks, 1 dried orange peel and bring to a boil. Let it simmer for 5 minutes to a syrup-like consistency. Cover and let it rest 8 hours or over night in room temperature. Add 1 bottle of red wine, heat without boiling, strain and serve with raisins and almonds.
Enkel vinglögg
Sväng ihop en kryddig vinglögg! Kom ihåg att sockerlagen ska stå över natten så gör den en dag i förväg.
Ca 10 glas
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vatten
1 msk kryddnejlikor
1 msk hela kardemummakapslar, lätt krossade
2 kanelstänger
1 torkat pomeransskal
75 cl fruktigt rött vin
Blanda socker, vatten och kryddor i en kastrull och låt det sjuda i 5 minuter. Tag av från värmen och låt stå och dra i rumstemperatur, gärna över natten. Blanda vin och sockerlag i en kastrull och hetta upp. Sila eller servera med kryddorna i.
Warm Apple Drink with Calvados
You can replace the vanilla pod with a cinnamon stick if you like.
Makes 10 glasses
Mix 4 cups apple juice, 1/2 vanilla pod, split lengthwise, 3/4 cups Calvados and a thinly sliced small apple in a sauce pan. Heat without boiling. Add a little brown sugar if you like it more sweeter.
Varm äppeldryck med calvados
Du kan byta ut vaniljstången mot kanelstång om du vill.
Ca 10 glas
1 l äppeljuice eller äppelmust av god kvalitet
1/2 vaniljstång, delad på längden
2 dl calvados
1 litet äpple i skivor
ev lite råsocker efter smak
Hetta upp juice eller must med vanilsjtången. Tillsätt calvados och det skivade äpplet. Söta om det behövs. Servera genast.
Mulled Wine
A classic winter warmer.
Makes 10 glasses
Mix 1 1/4 cup water, 2/3 cups caster sugar and 3 cinnamon sticks in a sauce pan and bring to a boil. Let it cool for a while to release the flavours from the cinnamon. Add 1 bottle of red wine. Heat and serve with orange slices. Serve.
Vintoddy
En klassisk vintervärmare.
Ca 10 glas
3 dl vatten
1 1/dl strösocker
3 kanelstänger
75 cl fruktigt rött vin
1 ekologisk tvättad apelsin i skivor
Koka upp vatten och socker med kanelstängerna. Låt det gärna dra en stund. Häll i vinet och hetta upp. Lägg i apelsinskivorna och servera genast.