Swedish recipe will follow

White Chocolate Cake with Apricot Glaze

A sweet and easy-to-make cake. Perfect for a quick dessert.

Serves 10

 

Preheat oven to 225C/440F. Butter a 9 inch spring pan. Melt 7 oz butter in a small sauce pan. Add 6 oz chopped white chocolate and stir until melted. Cream 3 eggs and 1, 2 cups of sugar until white and fluffy. Mix the chocolate mixture with the egg mixture. In a separate bowl mix 2 cups of flour with 2 tsp of baking powder and add to the egg-chocolate mixture. Pour the batter in the spring pan and bake for 12 minutes. The cake should be creamy in the middle. Melt 4 tbsp of apricot jam in a small sauce pan and spread on top of the cake. Optional: Spread some cream cheese around the cakes edges and sprinkle on some grated white chocolate. Decorate with physalis fruits cut in half.

 

Vi kladdkaka med aprikos

Söt och mäktig är kakan som är förförisk god. Räcker till många.

10 bitar

 

3 ägg

3 dl strösocker

200 g smör

200 g vit blockchoklad + 50 g till garnering

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Garnering

150 aprikosmarmelad

2 msk smör, crème fraiche eller cream cheese

 

Sätt ugnen på 225 grader. Smöra och mjöla en rund form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Hacka 200 gram av chokladen grovt och rör i den tills den smälter helt. Ta kastrullen från plattan. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Vänd i det i äggsmeten växelvis med smör-chokladblandningen. Rör bara så allt blir blandat och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 10-12 minuter. Om den börjar få för mycket färg kan du lägga på lite folie. Låt kakan svalna i formen. Smält aprikosmarmeladen försiktigt i en liten kastrull. Fördela över den svalnade kakan. Finriv resten av chokladen. Bred smör, crème fraiche eller cream cheese runt kakans kanter och garnera med den rivna chokladen.

Från vår bok Kombinera mat och vin/Kakao förlag